Ferskvann vs saltvann (Akoya)
Når vi snakker om ferskvannsperler, kan en kategori av mindreverdige perler av liten størrelse og uregelmessig form komme i tankene.
Dette kan ha vært tilfelle for ti år siden.
For mange år produserte Kinas ferskvannsperlefarmer kun lavkvalitets "ris" perler, mens sjøvannsperler var mer sfæriske og av bedre kvalitet. De siste årene har det sett pågående forbedringer i dyrkings- og prosesseringsteknikker for kinesiske ferskvannsperler. Fra 1990-tallet overrasket Kina markedet med produkter som revolusjonerer pearling. Ferskvannsperler er gradvis i ferd med å bli en sterk konkurrent til sine havvannskolleger. Den store verdien av ferskvannsperler fremfor sjøvannsperler ligger i følgende 7 aspekter:
Tykkelsen på perlemorbelegget
Delte sjøvannsperler starter med et rundt skall kjernen, som introduseres til østersen av mennesket. Over tid skiller østersen ut kalsium (nacre), som dekker kjernen. Generelt, i alle varianter av sjøvannsperler, er perlemorbelegget til japanske Akoya-perler det tynneste - omtrent en halv millimeter tykt, det nest tynneste perlemorbelegget er det til Tahiti-perler - omtrent 2 til 3 millimeter tykt. South Sea perler utvikler de tykkeste - fra 2 til 6 millimeter. I motsetning til sjøvannskulturperler er ferskvannsperler alle perler - dette er det største salgsargumentet for ferskvannsperler. På grunn av det faktum at det ikke er en kjerne satt inn i ferskvannsperler, er alle våre perler perlemor, i motsetning til deres motstykker i sjøvann. Følgelig er ikke risikoen for at den tynne perlemoren slites av over tid et problem med ferskvannsperlen.
I alle varianter av sjøvannsperler er det bare South Sea-perler som kan ha et perlemorbelegg som er like tykt som ferskvannsperler. Men for å ha det samme tykke perlemorbelegget av en 10 mm ferskvannsperle (hvis belegget derfor er 5 mm tykt) bør en South Sea-perle være 18 mm i størrelse. Du må bruke en liten formue for å ha det. På den annen side koster det bare en liten brøkdel av pengene å kjøpe en 10 mm ferskvannsperle av topp kvalitet.
Farger og former
Ferskvannsperler har en spesiell lokke siden de tilbys i et bredt utvalg av farger - mye mer variasjon enn sjøvannsperler. Takket være innholdet av en svært liten mengde metallelementer, som kobber, sølv, natrium og sink, er fargene på ferskvannsperler svært forskjellige, mange av dem er usynlige i sjøvannsperler. Noen er så sjeldne og uvanlige at de er like utenfor fantasi og uttrykk. Disse perlene er uten tvil veldig attraktive for smykkedesignere.
Ferskvannsperler kan finnes i alle mulige former: alle vakre i sin egen rett -- runde, dråpe, ris, knapper, ovale, halvrunde , sirkel eller ringmerket, barokk og halvbarokk. Noen former er til og med veldig særegne. På grunn av sin popularitet er den runde formen vanligvis den dyreste, men som alltid dikterer personlige preferanser hvilken form hver kunde vil finne vakrest. Faktisk gir barokke former, i likhet med variasjonen av farger, gullsmeden størst muligheter, selv om bøndene sikter på glatte runde kulturperler.
Lengre dyrkingsperiode
Vanligvis tar South Sea-perler og Tahiti-perler 2 til 3 år å danne. Japanske Akoya-perler tar en kortere periode, mindre enn 2 år. Standard dyrkingsperiode for kinesiske ferskvannsperler på 1980-tallet var mellom 1,5 og 2 år. Den relativt korte tiden resulterte i liten størrelse og lav kvalitet. Men i løpet av de siste 10 årene har kinesiske perlefarmer endret måten å dyrke perler på og lot de implanterte blåskjellene bli i vannet i mye lengre tid. I dag tar kinesiske ferskvannsperler fra 3 år til så lenge som 5 til 6 år før de er klare for høsting. En så lang dyrkingsperiode fører til ferskvannsperler som er mye større i størrelse og mye høyere kvalitet; i mellomtiden er det en streng test for kinesiske perlebønder' tålmodighet og finansiell styrke.
Sammenlignbare størrelser
På grunn av oppdrettstekniske forbedringer og lengre dyrkingsperioder, blir størrelsen på kinesiske ferskvannsperler større og større. Størrelser under 6 mm, som nå anses som små, dør faktisk ut i markedet. Store ferskvannsperler i størrelsesorden 9 til 16 mm kan sammenlignes med South Sea-perler i størrelse, men likevel mer konkurransedyktige i pris. Vi tror derfor at denne kategorien perler fortsatt skal være en av drivkreftene i markedene slik de har gjort før.
Sammenlignbar kvalitet
former, overflate og glans på den nye kinesiske produksjonen har allerede overgått den originale Biwa-kvaliteten. Som vitnesbyrd om Kinas prestasjon er gode ferskvannsperler nå runde nok, rene og skinnende nok til å passere som japanske Akoya- og South Sea-perler.
Sjeldenhet av ferskvannsperler
Hvert år blir millioner av blåskjell implantert. Men bare en svært liten andel lever for å bære kulturperler av god kvalitet. I gjennomsnitt er omtrent femti prosent av avlingene ikke salgbare perler. De er for ufullkomne eller for feilaktige til å kunne brukes som juveler. Mindre enn én prosent av de salgbare har perfekt form, glans og glatthet.
Når det gjelder ferskvannsperler av høy kvalitet og stor størrelse, er de uten tvil mer sjeldne. De er ekstremt sjeldne, hovedsakelig av tre viktige grunner: den ene er at ferskvannsperler starter med et lite stykke mantelvev, ikke med en mye større skallkjerne som sjøvannsperler gjør, derfor tar det eksepsjonelt lengre tid å dyrke ferskvannsperler i store størrelser. For eksempel trengs det minst 5 år for å lage en 10 mm ferskvannsperle. Mange bønder som ikke er økonomisk sterke nok kan bare ikke vente så lenge. Den andre grunnen er at selv om du har plassert en implantert blåskjell i vannet lenge nok, vil du kanskje ikke forutse om produksjonen vil være av stor størrelse. Av noen merkelige og ukjente grunner nekter noen perler bare å fortsette å vokse etter flere år' opphold i blåskjell. Derfor står alltid store størrelser for en liten del av avlingen uansett hvor lang dyrkingsperioden er. Den tredje grunnen hviler fortsatt i perlens lange dyrkingsperiode -- det er mer sannsynlig at enhver perle blir feil jo lenger den blir liggende i muslingen, og derfor er en perfekt ferskvannsperle i stor størrelse virkelig en sjelden begivenhet, velsignet av Mother Nature.
I henhold til markedsaktualitet kan vi trygt si at perfekte store ferskvannsperler, for eksempel 10 mm ferskvannsperler, er mye mer sjeldne enn noen sjøvannsperler av samme størrelse av samme kvalitet.
Mest konkurransedyktig pris
Kina har forbedret sine dyrkingsmetoder og prosesseringsteknikker. Disse to faktorene, sammen med de lave arbeidskostnadene og det store antallet uforurensede innsjøer i Kina, har skapt en perle som er mye rimeligere, men dens oppgraderte kvalitet konkurrerer med de dyrere sjøvannsperlene. Disse svært rimelige ferskvannsperlene gir utmerket verdi, variasjon og langvarig skjønnhet. Faktisk ligger perler fra elvemusling i sentrum for den livligste aktiviteten innen perlefisk i dag.
Det er ikke vår natur å begrave hodet, som strutser. Vi ser tydelig at bildet av ferskvannsperler fortsatt er noe lavere enn for andre kategorier av perler. Lav kvalitet forekommer hos sjøvannsperler. Men tilstrømningen til markedet av disse perlene av lavere kvalitet er strengt og vellykket kontrollert av sjøvannsperleindustrien, og forhindrer dem i å ødelegge det perfekte bildet av sjøvannsperlen. Ferskvannsperler har derimot ingen slik kontroll ennå. Produkter av middels og lav kvalitet skyller over markedet, og forringer ferskvannsperlens image. Men å konkludere med at sjøvannsperler er overlegne ferskvannsperler bare ved å sammenligne de beste kvaliteten sjøvannsperler på markedet med flommen av ferskvannsperler av lav kvalitet er ikke rettferdig spill. Tross alt er det hver enkelt perles fordeler som bestemmer verdien mer enn kilden til perlen. Som vi har påpekt mange ganger, er ferskvannsperler ikke bare "Rice Krispies", det er også toppkvalitetsperler med høy glans og perfekt rund form. Det er et vanlig ønske blant medlemmer av den kinesiske ferskvannsperleindustrien at bildet av ferskvannsperler forbedres ved å utdanne kunder og fremme høykvalitetsperler.